Güneşe fazla maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?

İstatistiklere göre yetişkinlerin üçte biri bu yıl en az bir kez güneş yanığı olacak. Bu güneş yanıklarının 33 binden fazlası ise acil servise gitmeyi gerektirecek, güneş yanığı olmanın ise cilt kanseri riskini artırdığı biliniyor.

Sağlık uzmanları güneş yanığı ile güneş zehirlenmesi arasındaki farkları paylaşırken her ikisinin de yetersiz korumayla veya hiç koruma olmadan güneşte çok fazla zaman geçirmekten kaynaklandığını belirtiyorlar.

Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nde dermatoloji profesörü olan Dr. Anisha Patel, “Güneş yanığı ve güneş zehirlenmesi aynı görünebilir, ancak ikincisi daha yoğun olabilir ve genellikle şişlik ve kabarcıklarla karşılaşırsınız.” dedi.

“En önemli farklar, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve hızlı kalp atışı gibi sistemik semptomlardır” diye ekledi.

BUNLARA DİKKAT…

Harvard Health, hafif ila orta dereceli güneş yanığının kızarıklık, ağrı ve dokunulduğunda sıcak hissedilen cilt ile karakterize olduğunu ve üç gün sonra düzelme eğiliminde olan semptomlar olduğunu bildiriyor.

Güneş zehirlenmesinin belirtileri arasında kabarcıklar, şiddetli ağrı, şişlik ve ateş bulunur. Bu belirtiler daha uzun süre devam etme eğilimindedir.

Bebekler ve çocuklar, daha açık tenli veya cilt rahatsızlığı olan kişiler, güneşin yoğun olduğu saatlerde sabah 10’dan akşam 4’e kadar dışarıda çalışanlar, belirli ilaçları kullananlar, kapalı alanda solaryum kullananlar ve güneşe karşı önlem almayanlar daha yüksek riskle karşı karşıyadır. 

Uzmanlar, güneş yanığı olursanız güneşten kaçınmanızı, bol su içmenizi, dinlenmenizi ve ağrı kesici kullanarak ağrınızı hafifletmeye çalışmanızı söylüyor.

Bu işe yaramazsa, soğuk kompresler, aloe-vera jeli veya kokusuz kremler uygulamayı veya yulaf ezmesi banyosu yapmayı düşünebilirsiniz. İyileşmeyi yavaşlatabilecek kabarcıkları patlatmayın veya cilde kortizon uygulamayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x