İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) işbirliği ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle 7’ncisi düzenlenen İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (İstanbul Fashion Connection-IFCO) başladı. ‘İstanbul Fashion Connection’ hazır giyim ve moda fuarına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat “İnanıyoruz ki güçlü tedarik ve üretim kapasitesi ve hızlı teslimatıyla çok iyi tasarımlarıyla Türk tekstili ve özellikle hazır giyim konfeksiyon sektörü daha çok başarı hikayeleri yazacak. Türkiye’nin ilk göz ağrısı olan ve Türk sanayinin ilk bebeği olan hazır giyim konfeksiyon tekstil sanayisini asla bırakmayacağız ve büyütmeye, güçlendirmeye, desteklemeye her alanda devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde 7.’si düzenlenen İstanbul Fashion Connection (IFCO) hazır giyim ve moda fuarına katıldı. Fuara, İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkan Mustafa Gültepe, İstanbul Hazır Giyim ve İhracatçılar Odası Başkanı (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan da fuardaydı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat fuarın açılış konuşmasını yaptı.
Bakan Bolat, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bizim etle tırnak gibi olduğumuz, çözüm ortağımız ve birlikte çalışıyoruz. Türkiye’nin ihracatını çok daha yukarılara taşımak için birlikte mal ihracatında 262 milyar dolar geçen yıl, hizmetler ihracatında da 115 milyar dolar tahminen yaparak 375 milyar dolarlık bir rakama ulaştık; hatta 377. Bu yıl da hep birlikte 280 milyar dolar mal ihracatında ve 120 milyar dolar da hizmet ihracatında, inşallah 400 milyar doları birlikte yakalayacağız.Net ihracatçı konumunu sağlayan bir sektör olduğu için, istihdam yoğun bir sektör olduğu için de gerçekten hükümet olarak adeta gözbebeği gibi koruduğumuz bir sektör. Dünyada hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe Türkiye dünyada 6. sırada tekstil ve hammaddelerinde de 6’ncı sıradayız. Avrupa’da ise tekstilde ikinci tedarikçi ülkeyiz. Hazır giyimde üçüncü tedarikçi ülke konumundayız” şeklinde konuştu.
‘GEÇEN YIL 20 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPTI’
Bolat, ” ‘İstanbul Connection Fashion’ 3 yıl önce dünyaya geldi ve bu kısa sürede Avrupa’nın en prestijli en büyük hazır giyim fuarı haline geldi. Emek veren İHKİB ve TİM yetkililerini ve İstanbul Ticaret Odası yetkililerini yürekten kutluyorum. Tekstil ve konfeksiyonda geçen yılı 32.1 milyar dolar ihracatla kapadık ve burada yüzde 2,4 lük bir azalış vardı. 2024 yılı dünya üretimi dünya ticareti için gerçekten zor bir yıldı. Ülkemiz ekonomisi içinde zor ama başarılı bir dengeleme yılı olarak geride kaldı. Ana makro göstergelerin hepsinde olumlu gidişat ortaya çıktı. 2025 ve 2026 ile beraber yine Türkiye ekonomisi olarak güçlü bir istikrar içinde sürdürülebilir yüksek oranlı büyüme rakamlarına sizlerle birlikte ulaşacağız. Hazır giyim konfeksiyon sektörümüz geçen yıl yaklaşık 20 milyar dolar, 19.7 milyar dolar bir ihracat yapmıştı. Tekstil sektörümüz de 9,4 milyar dolar bir ihracatla kapadı. Biz Ticaret Bakanlığı olarak URGE Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında hazır giyim konfeksiyonda 7 adet aktif proje var. 31 adet de bugüne kadar tamamlanmış projeler olmuştu. Turquality kapsamında 13 firmanın 15 markası, programı kapsamında da 2 firmanın iki markası Ticaret Bakanlığınca desteklenmektedir. Burada 2028 ihracat tanıtım ve pazarlama vizyonu stratejimiz kapsamında 41 projeden 9’u tekstil ve konfeksiyon sektörüne, ikisi de hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne yöneliktir. IFCO’ da 8 salonda 500 katılımcı firma var. Bu verilerle Avrupa’nın en büyük ve en kaliteli, en çok iş yapılan hazır giyim fuarı konumuna ulaştı. Bu noktada biz Ticaret Bakanlığı olarak IFCO 2025’te de stant kurulum masraflarının yüzde 50’sini destekliyoruz. Bu anlamda tanıtım harcamalarının da yüzde 50’sini destekliyoruz. Alım heyetlerinin de desteğimiz kapsamında olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.
‘TÜRK TEKSTİLİ DAHA ÇOK BAŞARI HİKAYESİ YAZACAK’
Bakan Bolat, “Türkiye ekonomisi ilk dokuz ayda yüzde 3,2 büyümüştü. 20 gün kadar sonra biliyorsunuz 2024’ün tamamı için büyüme rakamları açıklanacak. Böylece 17 çeyrektir kesintisiz büyümeyi başardık. Ayrıca bu büyümenin yüzde 3,2’nin 1,9 puanlık katkısı net mal ve hizmet ihracatında sizlerin katkılarından gelmiştir. Bunun yanında 377 milyar dolar döviz gelirimiz ihracatımız mallarda ve hizmetlerde. Bu anlamda İstanbul ve Türkiye ihracatta fuarcılıkta, müteaahitlikte, turizmde parlayan bir yıldız konumunda. Fuarcılıkta iyi bir konuma geldik artık güçlü büyük dünya markaları çıkarmanın vakti geldi. Her alanda başarı hikayesi yazacağız. Konfeksiyon sektörü bir miktar zor bir yıl geçirdi. Bunun en önemli sebebi en önemli pazarımız Avupa’daki talep düşüklüğü oldu. Avrupa’nın ithalatında yüzde 4 gerileme oldu. Almanya’nın ithalatında yüzde 10’a yakın gerileme vardı; buna rağmen ihracatçılarımız canla başla çalıştılar. Bir de trendler ortaya çıkıyor. Döngüsel ekonomi çevreci tekstil trendleri eski ürünleri kullanma trendi, eski ürünlerden yeni ürünler yapma trendi gibi. Bir miktar bu da genel talebi aşağı çekmiş olabilir. İnanıyoruz ki güçlü tedarik ve üretim kapasitesi ve hızlı teslimatıyla çok iyi tasarımlarıyla Türk tekstili ve özellikle hazır giyim konfeksiyon sektörü daha çok başarı hikayeleri yazacak. Türkiye’nin ilk göz ağrısı olan ve Türk sanayinin ilk bebeği olan hazır giyim konfeksiyon tekstil sanayini asla bırakmayacağız ve büyütmeye, güçlendirmeye, desteklemeye her alanda devam edeceğiz. Dijital dönüşüm, akıllı giyim, teknik tekstiller sürdürülebilirlik konularında, tasarımlar, seminerler, atölyeler ve defilelerin yer aldığı ve firmaların ürünlerini sergilediği fuar, 5-8 Şubat arasında ziyaret edilebilecek.
More Stories
Muradiye OSB’ye Yatırım Ofisi Ziyareti
Deprem Bölgesine 51,1 Milyar Lira Ulaştırma Harcaması Yapıldı
Emekliler bekleyişe geçti: Bayram ikramiyeleri ne kadar artacak? İşte masadaki rakam!